barscaret-downcaret-leftcaret-rightcaret-upcheckchevron-leftchevron-rightfile-pdfinfosign-in-altsignin text-widthtimesyoutube

Device Management Blog

Android-käyttäjä: Näin vaihdat puhelimesi työkäytöstä vapaa-ajalle nappia painamalla

Kirjoittaja: Esa Hietikko

Työasioita hoidetaan yhä useammin mobiililaitteilla, jolloin raja työajan ja vapaa-ajan välillä helposti hämärtyy. Tämä korostuu erityisesti silloin, kun käytössä on vain yksi laite molempiin tarkoituksiin. Sovellusten merkkiäänet ja sähköpostien saapumisilmoitukset tunkeutuvat tajuntaan kelloa katsomatta aina, kun puhelimessa on äänet päällä — halusit tai et.

Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Android 5.0:ssä ja sitä uudemmissa Android-käyttöjärjestelmissä on nimittäin sisäänrakennettuna Googlen rakentama tuki ns. työprofiilille, joka mahdollistaa puhelimen työkäytön kokonaisvaltaisen eristämisen vapaa-ajan käytöstä.

Androidin työprofiilia käytettäessä työkäyttöön tarkoitetut sovellukset, yhteystiedot ja tiedostot sijaitsevat laitteessa erillisen käyttäjäprofiilin eli työprofiilin alla.

Alla kuvassa näet vasemmalla vapaa-ajan profiilin ja oikealla työprofiilin.

Android Work Profile

Tehokas työkalu työ- ja vapaa-ajan tasapainottamiseen

Yksi työprofiilin parhaita puolia on se, että laitteen käyttäjä voi milloin tahansa kytkeä työprofiilin päälle tai pois laitteen asetuksista. Tämän tärkeys korostuu erityisesti tällaisina aikoina, jolloin töitä tehdään runsaasti kotoa käsin ja rajan vetäminen töiden ja vapaa-ajan välille on vaikeaa.

Kun työprofiili on suljettu, työkäyttöön tarkoitetut applikaatiot näkyvät käyttäjälle harmaina (kts. kuva alla) ja ne ovat kokonaan pysähdyksissä. Ne eivät siis kuluta mobiilidataa tai näytä sinulle notifikaatteja.

Voit käyttää puhelintasi normaalisti henkilökohtaisen vapaa-ajan profiilisi kautta, mutta saat mielenrauhan työhön liittyviltä ilmoituksilta.

Huomaa, että joidenkin valmistajien puhelimissa työprofiilin sovellukset on välilehtijaottelun sijaan eroteltu henkilökohtaisista sovelluksista salkku-ikonilla.

Android Work Profile applications

Kun palaat töihin hyvin levänneenä, saat työprofiilin takaisin käyttöön nappia painamalla. Alla kuvassa painike, jolla työprofiilin saa päälle/pois — aivan kuten puhelimen äänetkin.

Android Work Profile icon

Voit suojata työasiat lisätunnistautumisella

Työprofiili on myös mahdollista suojata erillisellä pin-koodilla tai sormenjäljellä, jolloin kukaan ei pääse käsiksi työasioihisi, vaikka saisikin laitteesi lukitsemattomana käsiinsä. Tämän ansiosta voit lainata työlaitettasi esimerkiksi pelikoneeksi lapsellesi ilman pelkoa siitä, että hän vahingossa koskee työasioihisi.

Selkeyttä ja tietoturvaa

Ennen kaikkea työprofiilin käyttö tuo selkeyttä laitteen työ- ja vapaa-ajan käytön välille, kun työasiat on selvästi sijoitettu erilleen henkilökohtaisista sovelluksistasi.

Tästä on etua myös tietoturvamielessä, koska työprofiilin voi tarvittaessa kokonaan tyhjentää ilman, että henkilökohtaisiin sovelluksiin tarvitsee kajota esimerkiksi siinä tilanteessa, jos vaihdat työpaikkaa.

Sovellusten data ei myöskään liiku profiilien välillä, mikä turvaa työkäyttöä siltä varalta, että käyttäjä vahingossa asentaisi vahingollisen sovelluksen henkilökohtaiseen käyttäjäprofiiliinsa.

Miten saan työprofiilin käyttööni?

Työprofiili vaatii toimiakseen sen, että työpaikallasi on käytössä mobiililaitehallinta- eli MDM-sovellus, joka toimii yhteen Googlen Android Enterprise –palvelun kanssa.

Jos haluat käyttää kotimaista vaihtoehtoa, niin Miradore-niminen laitehallintatuotteemme on saatavilla hintaan 2€/kk per laite. Tämä sisältää työprofiilin käytön kuvatulla tavalla sekä paljon muita laitehallintaominaisuuksia Android– ja iOS-mobiililaitteille sekä Windows-tietokoneille. Miradorea voi myös testata ilmaiseksi kahden viikon ajan.

Laitehallintaratkaisun lisäksi työpaikkasi täytyy vielä rekisteröityä Android Enterprise –palvelun käyttäjäksi, mikä on ilmaista ja helppoa. Yleensä rekisteröityminen hoituu helposti parissa minuutissa valitsemasi MDM-sovelluksen kautta.

Mille laitteille työprofiili on saatavissa?

Työprofiili on saatavilla valmistajasta riippumatta kaikille Android-laitteille, joissa on Android 5.0 tai sitä uudempi käyttöjärjestelmä. Toiminnallisuuksissa saattaa kuitenkin olla eroavaisuuksia eri Android-versioiden välillä.

Jos olet hankkimassa uutta laitetta, helpoin tapa varmistaa yhteensopivuus työprofiilin kanssa on hyödyntää Googlen ylläpitämää Android Enterprise Recommended –sivustoa, jolle on koottu lista laitteista, joiden yhteensopivuuden Google on todentanut.

***

About the writer

Esa has been with Miradore since 2010 when he joined the team to complete his traineeship in computer science studies. He works in the R&D team and enjoys tinkering with geeky gadgets and writing about software.

Twitter

Get started with Miradore

Start securing your devices and data today with Miradore. Create a site in just a few minutes and start adding devices immediately. You can get started for free and try out the full features with our 14-day Enterprise trial.

No credit card needed.

SIGN UP FOR MIRADORESEE PLANS AND PRICING